24-03-11

Doe mee met Earth Hour 2011 op 26 maart en win een fototoestel!


Iedereen met een hart voor het leven op onze planeet kan ook dit jaar deelnemen aan Earth Hour.

Wie meedoet en een foto neemt met als thema "Doe het in het donker” kan zelfs een fototoestel winnen! (zie http://www.earthhour.be/nl/ )

Wanneer vindt Earth Hour plaats?

Zaterdag 26 maart 2011, tussen 20.30u en 21.30u.

Earth Hour, waarom?

Het jaar 2010 en het begin van het jaar 2011 werden ontsierd door natuurrampen die gelinkt kunnen worden aan het klimaat (branden en hittegolven in Rusland, overstromingen in Pakistan en Australië…). Zelfs al kunnen deze extreme gebeurtenissen niet met zekerheid toegeschreven worden aan de klimaatverandering, het is zeker dat de klimaatverandering ervoor zal zorgen dat deze rampen in de toekomst vaker zullen voorkomen en nog meer zullen verwoesten.

We moeten dus de druk op de leiders behouden en hun een duidelijke boodschap sturen: we willen de klimaatverandering stoppen. Het is tijd om uw verantwoordelijkheid op te nemen!

Om de catastrofale gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, moeten we de stijging van de temperatuur (sinds de industriële revolutie) beperken tot maximaal 2°C. Wij hebben aangetoond dat het mogelijk is om tegen 2050 wereldwijd 100% hernieuwbare energie te bereiken, in de eerste plaats door efficiënter met onze energie om te springen.

De klimaatopwarming kan dus nog gestopt worden. België moet de ambitie hebben om tegen het midden van deze eeuw de uitstoot van broeikasgassen tot quasi nul te herleiden. Omzo'n langetermijnvisie te bereiken,moeten ook de doelstellingen voor 2020 aangescherpt worden: de Europese Unie moet er bijvoorbeeld onmiddellijk en onvoorwaardelijk voor kiezen om zijnemissiereductiedoelstelling te verhogen van 20 naar 30 procent.

Door deel te nemen aan Earth Hour toont u aan onze leiders dat u de strijd tegen de klimaatverandering steunt.

Hoe kan je deelnemen aan Earth Hour?

Iedereen kan deelnemen door gewoon het licht gedurende een uur uit te doen, op 26 maart 2011, van 20.30u tot 21.30u. Op deze manier tonen jullie, de burgers, de steden en de bedrijven, jullie steun voor de strijd tegen de klimaatverandering.

Maak van de gelegenheid gebruik om deel te nemen aan onze fotowedstrijd "Doe het in het donker”.

Kan ik nog meer doen tegen de klimaatverandering, voor en na Earth Hour?

We vragen eerst dat je het licht gedurende een uur uit laat.

Maar als je meer wilt doen, is hier een lijst met tips die je kunnen helpen om minder energie te verbruiken:

- Schakel overbodige verlichting uit

- Trek de stekker uit van apparaten die in stand-by staan

- Gebruik spaarlampen

- Zet de verwarming een graad lager

- Schakel over naar groene stroom

- Meer eco-tips (http://www.wwf.be/nl/wat-doet-wwf/impact-verminderen/eco-tips/energie/655)

Betekent dit dat ik tijdens Earth Hour alle stekkers in mijn huis uit moet trekken en dat ik absoluut geen elektriciteit mag gebruiken?

Helemaal niet. Het doel van deze actie is om de bevolking en de bedrijven bewust te maken dat het gemakkelijk is om te helpen de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Dat betekent niet dat je de koelkast moet uitschakelen, maar we vragen iedereen om zijn lichten en onnodige apparaten uit te schakelen om hen op die manier aan te moedigen vaste gewoontes op lange termijn te veranderen.

En de veiligheid? Is het niet gevaarlijk om de straatverlichting uit te schakelen?

Wij vragen enkel om de een uur lang de verlichting uit te schakelen die niet noodzakelijk is, niet de verlichting die essentieel is voor de veiligheid. Wij willen dat iedereen een aangenaam moment beleeft en dat Earth Hour veilig verloopt.

Zullen kolencentrales dan niet voor niets kolen verbranden tijdens het verminderde verbruik van Earth Hour?

Het antwoord is nee. 50 jaar geleden bleven de turbines inderdaad draaien, onafhankelijk van de vraag. Maar gelukkig zijn de centrales vandaag meer gesofisticeerd. De nieuwe generatoren reageren onmiddellijk op de vraag, waardoor de hoeveelheid gebruikte fossiele brandstof verminderd. Een actie als Earth Hour maakt het dus echt mogelijk om de CO2-uitstoot significant te verminderen. WWF-België zal na het evenement ook een schatting maken van de hoeveelheid CO2-uitstoot.

23:05 Gepost door Werkgroep Antwerpen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.